Creation of a major self-storage facility

Following a period of over 15 years lying vacant, we successfully gained permission for the erection of a self-storage building in one of Wiltshire’s most prominent commercial centres.

Planning Permission for a major self storage facility

The Brief

Our clients approached us following the acquisition of a large parcel of land, which despite designation as an employment site in the Council’s development plan had remained vacant for over 15 years. Their brief was to create a self-storage facility to serve the south Wiltshire area with an internal floor area of at least 14,000m2 over 6 floors.

We were instructed to coordinate the submission of a major planning application, instructing specialist consultants where necessary and preparing a comprehensive suite of documents which would detail the proposed scheme and explain how the proposals accord with Wiltshire’s adopted planning policies.

Our Solution

From the outset of the process, one of the most important factors in our approach was the careful management of external consultants. As well as working in conjunction with the project architect, we coordinated the submission of information from the project ecologist and heritage consultant. This ensured the information required by the Council was available at the start ensured that unnecessary delays were avoided.

We also prepared a comprehensive suite of documents including a Planning Statement, Transport Statement and Landscape Assessment which assessed different elements of the proposed scheme against local and national planning policies, demonstrating to the Council why the proposal was acceptable.

The sensitive management of key stakeholders throughout the process was another important pillar of our strategy on this project. Owing to our ability to navigate potentially tricky situations, we were able to directly answer queries raised by a local Councillor and an adjacent business owner and ensure that they did not raise objections to the application. Communication with the Council’s internal consultees was also of vital importance and we were able to maintain a positive working relationship to ensure the application progressed smoothly.

Following a series of minor negotiations with the Case Officer and the Council’s World Heritage Site Manager, a number of minor tweaks were made to the designs, although none of these affected our client’s key objective – the amount of space within the proposed scheme.

Commercial Storage 2

Project Success

Upon submission of the revised plans, the Case Officer was able to issue the decision under delegated powers, without the need for the application to be heard at planning committee as many schemes of this size would normally be. Our clients were delighted.

Post-permission, our team also handled the discharge of conditions application which again required the coordination of specialist consultants and the preparation of bespoke information to satisfy the planning conditions attached to the grant of planning permission.

Client: Storagebase / Nationwide Engineering

LPA: Wiltshire Council


PROJECT CONTACT

Ben Kelly
Principal Planner & Planning Manager

t: +44 (0)1722 638 008
Email Ben


SERVICES USED

Check out the full range of services available from Atlas Planning Group.

VIEW SERVICES